Ska man följa trender?

Jag som arbetar med kläder tycker att mode och trender är väldigt spännande. För mig är det som en fingervisare och ögonöppnare. Jag skulle till exempel inte ta på mig orangea skor om det inte var för modets skull. Om jag sedan tycker om dessa skor, kan jag däremot tänja på reglerna lite. Men oftast siktar jag på att vara och uppfattas som modern. Det blir väldigt pinsamt om en kund kommer till mig och så är jag klädd som 2008!

Personlig smak och mode

Jag tycker dock att man ska få klä sig som man vill. Mode behöver inte följas till punkt och pricka. Ibland har man egna idéer av vad som är snyggt, och framförallt bekvämt. Vissa trender kommer jag till exempel aldrig anamma, då jag inte känner att de passar min smak eller kropp. Så det bästa är att utveckla en förmåga att kunna kombinera personlig smak med mode, i all fall enligt min professionella och personliga åsikt.

Om du vill följa trenderna kan jag rekommendera att köpa några modetidningar eller titta på tv. Oftast är det väldigt tydligt vad som är “modernt” och inte. Sedan kan du alltid googla på de senaste trenderna – internet är din bästa vän!

Kasta eller spara?

Många trender kommer och går. Ibland är de bara borta några år, för att sedan komma tillbaka med kraft. Därför tycker jag att man kan spara vissa klädesplagg som man faktiskt gillar, då dessa med stor sannolikhet kommer bli moderna igen. Jag har till exempel en del tröjor från mina tonår som jag har sparat och många av dessa har jag redan fått användning för.

Sedan kan man också tänka på miljön, såklart. Det är bättre att spara än att köpa nytt. Om du verkligen inte vill ha kvar något bör du däremot källsortera eller ge bort.